SlideShow

0

Proof of Stake(POS) for Dummies

Birazda bilgilendirici olalim. Son günlerde kripto paralarin ve özellikle bitcoinin muazzam deger kazanmasindan sonra hepimiz bazi kavramlari hayatimiza sokmak durumunda kaldik.
Bu kavramlardan biri Proof of Stake(POS). Genelde cogu kripto para Proof of Stake(POS) ve Proof of Work(POW) algoritmasini birlikte kullanir.

Öncelikle bazi baslica terimleri bildiginizi kabul edip o terimleri kullanmak zorunda olacagim onun disinda internet üzerinde bulacaginiz diger kaynaklar gibi cok bilimsel anlatmayacagim.

Proof of Stake Nedir?

Kripto paralarin en can alici özelligi zincir sistemi(blockchain) kullanmasi; yani biz kullanicilar hepimiz isleyen sistemin bir parcasiyiz. Bu sistemi kafamizda söyle canlandirabiliriz :

Bir odada 20 kisi olsun ve herkesin cantasinda belli sayida yapboz parcaciklari. A kisisi B kisisine komple bir yapboz paketi göndermek istedigi zaman o büyük yapboz paketini kendisi gönderemiyor; A kisisi disinda o yapboz paketine ait olan kücük yapboz parcaciklarinin sahipleri de otomatik olarak B kisisine yapboz parcaciklari gönderiyorlar. Ve bütün parcaciklar B oyuncusunda birikip bütün bir yapboz paketi haline gelip transfer tamamlanmis oluyor.
Bunun neresinde Proof of stake var diye sordugunuzu duyar gibiyim;
Ne kadar cok yapboz paketiniz varsa yapilan transferlerde sizin de yer alip yapboz parcacigi göndermenizin ihtimali daha yüksek ve sistem sizin bu rolünüzü bos gecmeyip sizi ödüllendiriyor ve size yapboz paketleri hediye ediyor.

Aslinda bu coin algoritmasi bir dogrulama algoritmasi olarak calisir. Asil amaci bütün kisilerden bu parcalari almak degil onun yani sira parcaciklari karsilastirip dogrulamaktir.

Onun disinda bir iki yararli link:
POS Wiki
Baska bir türkce kaynak


0 Sek Raki: